Спомени от село Бояново:

Споделете вашите спомени свързани със село Бояново...

 • Борбата не е само груба сила - II-ра част.

  Вот: 2.8/5 (337 Гласа)

  Борбата е велик спорт. Борбата никога не подтиска – зад грубите мускули стои нежността на пръстите. Тази нежност при мен сега се изразява в длетото, ударът на чука по длетото... силата на удара предопределя колко можеш да отрежеш. Когато стане извивката по дървото...това е истинско удоволствие”.
  „ Аз никога не съм предполагала, че той има подобен талант – казва съпругата на Христо Пейчев Емилия. Не знам дали това е някаква вътрешна заложба, но фактът че той (дали от спорта, дали от армията) е един изключително дисциплиниран и трудолюбив човек. Христо толкова усилия положи, за да се орбазова в тази област, толкова книги изчете, толкова часове прекара пред монитора на компютъра, че аз определено му се възхищавам. Да не говорим не за литри, а за тонове пот, които пролива, когато се занимава с дърборезба”.
  „Не съм комерсиален”- продължава разказа си Христо Пейчев. „Много малко неща съм продал, повечето ги подарявам...Имам 10-12 работи в чужбина, но основните са тук и в Музея на борбата.
  Питам Христо къде е иконостасът (дебърска дърворезба) – топъл, деликатен филигран от дърво, който той замисля да изработи и подари на църквата, където е кръстен – село Бояно. Но после решава и изящния иконостас подарява на българската църква в Одрин. А за родното село – първо ще реставрират храма и след това ще изработи друг, по-малък.
  „В спорта няма търпение, спортът изисква съсредоточеност, концентрация и решителност. Аз имам решителност и концентрация, но търпението ми е природно. Дърворезбата изисква търпение и въображение. Когато работиш нещо, което те увлича не усещаш времето как изтича покрай теб...продължава Христо и чука по длетото, за да пресъздаде сцените от борби в древен Египет и Елада върху колоната, която ще бъде в експозицията на България в централата на FILA.

  Виктория Чолакова


  добавил:yanev83дата: 2013-05-22 07:24:26
  Споделете тази статия:

 • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!