Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • 24 декемви-Бъдни вечер

  Вот: 2.53/5 (310 Гласа)

  Този празник е свързан с надеждите за здраве и берекет. Това е и последният от дните на родилните мъки на Богородица. Празникът се отбелязва в тесен семеен кръг. Желателно е всеки да празнува в своя дом, с децата и с родителите си. Традицията повелява празничната трапеза да се подрежда на пода, като първо се слага слама, а върху нея се постила шарена битова покривка. В нашия динамичен и технологичен век, съвсем естествено е, че ястията се подреждат върху маса, но хубаво е да не забравяме покривката - ша-
  рена, пипит, битова или с българска бродерия. Всичко, което се поднася на трапезата за Бъдни вечер, трябва да е постно. По традиция питата с пара е задължителна, както и купичката с мед, чесън и орехи. Пълнените сухи чушки, боб, сарми, тиквеник, жито, сухи плодове /ошав/, ябълки, портокали. Традиционната напитка е виното. На масата се подреждат 7, 9 или 12 блюда.
  7 - седем дни е седмицата.
  9 - девет месеца майката носи рожбата си.
  12 - колкото са месеците на годината.
  Сложени веднъж, блюдата не се вдигат до сутринта, за да се нагостят мъртвите, тъй като по поверие, през нощта те посещават домовете си. Масата се реди от стопанката - „всичко, което Бог е дал, това което имаме и това, което сме смогнали да направим".
  Изричайки тези думи, трапезата се окадява с тамян, а сто-
  панина вдига високо питата /боговицата/, като отчупва на всеки по едно парче.
  Най-напред всеки потопява парчето хляб в купичката с
  чесън, мед и орехи - за здраве, против уроки и за да са
  силни през цялата година. Най-късметлията през годината ще бъде този, който е спечелил парчето с паричката.Добрата дума е задължение и почит. Хубаво е да се купи нов съд - чиния, в който да се сложи най-напред от храната за Господ Бог.
  Да се прекръстим и Бог да ни пази!


  добавил: анонимно дата: 2013-12-24 09:56:52
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!