Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • 1-януари-Васильовден

  Вот: 2.73/5 (467 Гласа)

  На 1 януари Православната църквата чества големия християнски мислител, философ и писател свети Василий Велики.

  Той бил епископ на Кесария Кападокийска (Мала Азия) и воювал успешно с широко разпространената през IV век арианска ерес (учение, което отрича божествената природа на Христос). Василий успял да наложи принципите на ортодоксалното християнство в голяма част на източните територии на Римската империя.

  На Василий Велики принадлежи и идеята за активното милосърдие и активното добротворство като израз и реализация на Христовия закон на любовта и прошката. Той организирал и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови възпитаници давали безвъзмездна помощ на болни и страдащи.

  Още приживе Василий бил наречен от съвременниците си Велик заради гениалния си ум и деятелна воля за помощ на ближните. Той определил точния ред на църковните всенощни песнопения и създал Василиевата света литургия, която е запазена до днес и се изпълнява 10 пъти през годината. Свети Василий я отслужил за последен път на 1 януари 379 г. На погребението му се стекла цяла Кесария, а след смъртта му църквата го канонизирала за светец.

  В народния календар Васильовден се нарича още Сурваки заради обичая сурвакане.

  По традиция децата обикалят къщите и със сурвакници пожелават здраве и благоденствие на стопаните и на къщата. Сурвачките са направени от дрян - най-рано цъфтящото и здраво дърво. Украсата им е от нанизи пуканки, сушени плодове, дребни парички, разноцветни вълнени конци, кравайчета. Децата започват сурвакането от най-възрастния, като отправят пожеланията:

  "Сурва, сурва година, весела година,

  голям клас на нива, червена ябълка в градина,

  жълт мамул на леса, голям грозд на лоза.

  Пълна къща с коприна, живо-здраво до година,

  до година, до амина."

  Домакините даряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства. С пожеланията си сурвакарите трябва да прогонят нечистите сили, които върлуват по време на "мръсните" дни и да предпазят хората от тях.

  Обредна трапеза през този ден е блюдо със свинско месо, баница (или пита с пара), в която се слагат дрянови клончета-късмети, сарми, кокошка, мед, жито, орехи, тиквеник, туршия, кравайчета, ошаф.

  На този ден именници са Васил, Василa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa.

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


  добавил:dobrevдата: 2014-01-01 11:52:40
  Споделете тази статия: • dobrev:(01-01-14) 1 0
  На именниците-честито!!!!!
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!