Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Благовещение

  Вот: 2.89/5 (319 Гласа)

  Един от най-красивите християнски празници отбелязва православната църква на днешния ден.

  Библейското предание разказва как в една ранна утрин, а това било сутринта на март, девойката Мария кротко седяла и четяла Светото писание. Прочела пасажа "Девица ще зачене и ще роди син" и се запитала коя ли ще е тази Божия избраница. В този момент долетял архангел Гавраил, божият ангел-вестител, и известил на Мария, че не друг, а именно тя е избраницата. "Ангелът влезе при нея и рече: "Радвай се благодатна! … Ти ще заченеш и ще родиш Син и ще Го наречеш с името Исус." Така и станало, а празникът Благовещение се празнува точно девет месеца преди Рождество.

  Празникът Благовещение е свързан със светостта на Христовото рождество, но и с рождеството въобще. До 9 септември 1944 г. празникът се е чествал и като Ден ма майката.

  В традиционната българска фолклорна култура 25 март са празнува като Благовец - празник, свързан с вестта за идването на пролетта. Краят на зимата се възвестява от кукувицата. Точно в прехода межди "смъртта" на старото и раждането на новото, в хаоса, се явява кукувицата, за да внесе ред.

  На Благовец, преди изгрев слънце, къщите и дворовете се почистват, сметта се събира отвън навътре и се изгаря. Огънят често присъства в този ден. Палят се огньове, прескачат се, обикаля се къщата с огън и пепел, удрят се железни предмети, изричат се заклинателни слова срещу змиите.

  Огънят има очистителна, магическа сила да пропъжда злото и мрака. Паленето на огън на Благовец е точно с такава цел. Затова трябва да се запали преди изгрев слънце, когато все още властват представителите на нощния хаос – зли духове, демони. Огънят е преградата, за да не преминат те в пространството на деня и дома. Този огън трябва да прогони и змията като зло същество. Извършва се ритуално пъдене на змии и гущери с викове и заклинания. "Бягайте змии и гущери Благовец ви гони", съпроводено с дрънкане и удряне по желязо.

  Жените изнасят изработените през зимата дрехи – да ги огледа слънцето и да види колко са красиви. Небесното светило винаги има награда за най-работните. Благовец се смята за благ ден , в който дори и раните не болят. Затова на малките момиченца им продупчват ушичките точно на този ден.

  Благовец се смята и за ден на състраданието кьм сирачета, бедни и нещастни. На този ден се очаква и завръщането на лястовичката - слънчевия знак.

  Жените копаят лехи и засаждат цветя. А мъжете присаждат плодните дървета, за да са "благи". Отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед.

  На Благовец не се спи до късно. Който чуе кукувицата в леглото ще се разболее или ще изпусне късмета си. Щом се чуе кукането на кукувицата, човек веднага трябва да си хване джоба или хляба, за да е имотен и силен през цялата година. Вярва се, че за пръв пръв път през годината трябва да си хапне нещо зелено - коприва, киселец, за да потече в човешкото тяло "млада кръв".

  Вярва се, че когато архангел Гавраил слязъл при Мария, небето се отворило. Затова хората очакват да видят чудото отново в нощта преди Благовец и да си пожелаят здраве, богатство и късмет.

  На този ден , зареден с толкова красива символика, празнуват именниците Благовест, Благовеста, Блага, Благой, Евангел (гръцки Благовестител) Вангел, Ванга, Гавраил, Габриела.


  добавил:dobrevдата: 2014-03-25 13:13:55
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!