Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • За кметовете, селата и хората...

  Вот: 0/5 (0 Гласа)

  Похвално е, че има в България населени места,където могат да се случват такива"чудеса"! И няма спор, че кмета и управата им имат най-голяма заслуга и отговорност за всички тези постижения..
  ОБАЧЕ, е много удобно винаги да се крием зад кметската управа и да ги упрекваме за какво ли не.
  И защо ли си мисля така?
  От известно време се ядосвам, че дори и неща, които зависят единствено и само от самите нас, пак прехвърляме на кмета!
  Удобно им е на хората да си трупат боклуците по тротоарите с ГОДИНИ, да изхвърлят гниещи трупове на животни около селото, да си прекарват кравите по улиците и центъра и след тях да им газим л..ната/с извинение/! И само това ли? Не се ли замисляме, че ако евентуално някой нещо реши да направи в селото, поне десетина ще го "спънат", а тройно повече пък ще го откажат! Имам чувството, че не само кмета, а и хората ни са много по-различни от тези, на това село Козаревец!
  Защото, важно е, разбира се кмета да е "разтропан", и да се печелят Европейски проекти, да се привличат нови инвестиции, да има нови работни места, да се чуват детски гласчета от детската градинка, училището и детски площадки, да се пазят традициите и да се предават на поколенията по интересен и автентичен начин, да кипи "бурен културен живот" - нещо, което слушам е било и в Бояново до неотдавна! Но това, съгласете се, не може да се получи, ако само и единствено кмета си върши както трябва работата.
  Замислете се, Бояновци, аз също съм от Бояново, не можем ли най-напред да си помогнем за някои неща, които не струват пари и кой-знае какви усилия и умения, сами, БЕЗПЛАТНО!
  Кмета ли е виновен, че има хора, които нямат желание да посеят в двора си и един корен домат, предпочитат да мизерстват със жалките социални помощи, да лежат по цял ден и да си оплакват "съдбата"?
  А колко много и различни чужденци видяха в Бояново красотата и спокойствието на селския бит, и как успешно и окончателно ги изгонихме, защото ние не ценим това, което притежаваме, това, което ни прави истински богати..
  Сърдим се, че в Европейски културен проект изобразиха България като тоалетна, а какво всъщност показахме на хората?
  Силно се надявам следващия кмет на село Бояново да е много креативен, умен и интелигентен човек, и да успее някак си да провокира хората в селото да бъдат с него и да работят с него. Да го подкрепят за всичко и да ценят работата му, че иначе пак ще продължаваме да гледаме как близки и далечни села се "вдигат от нищото", а ние носталгично ще продължаваме да си спомняме разказите на бояновци - какво село е било Бояново!!


  добавил:veselu64eдата: 2015-04-13 21:42:29
  Споделете тази статия: • dobrev:(04-14-15) 12 0
  Съгласно закона за МСМА кмета на населено място има много права и задължения,това че не се знаят и не се прилагат както трябва аз вина нямам.Питам с какви програми , кога и пред кого е кандидатствало кметството през последните 10 години?Какви мерки са предприети за опазване на обществения ред в селото/защита на населението от кражби,маршрут на движението на животните през селото,регламентирани сметища,наложени глоби и наказания на нарушителите,какво е направено за подобряването на телекомуникациите-колко писма и жалби са писани до мобилните оператори и кога и още много,много фрапиращи проблеми/,кой е виновен за прогонването на чужденците от селото,но за сега стига толкова въпроси.Очаквам компетентен отговор от засегнатите лица. с уважение-инж. Андон Добрев
  veselu64e:(04-15-15) 2 3
  Аз пък , да ви кажа, че в нашата тема не очаквам засегнатите лица да се почустват засегнати, пък и отговор да ни дадат! Цялата работа ми прилича на "кучетата да си лаят, той кервана си върви". Всеки народ си заслужава управниците, никой не ни е виновен, че сами си избираме банкоматаджии, некомпетентни, чакащи пенсия, срамежливи , безхаберни ,купонджии , прекалени млади, или прекалено компетентни и още какви ли не...Добър човек не значи добър кмет, защото за хората това са още 4 загубени години! Колко човека са задавали на управляващите всички тези въпроси, и кога? Отчетни събрания няма ли, да се види как се изпълнява представената за периода програма. Някаква отговорност търси ли се за това бездействие? Докато хората не се събудим и не помислим ние за себе си, докато не усетим нашата си отговорност, никога няма да се променят нещата в България. Всичко тръгва от нас! Много неща зависят от нас! На запад бездействащи управници не се задържат дълго -"на служба",а камо ли и 2, 3 мандата !! До кога ще се впечатляваме от предизборното "раздвижване" на кандидат кметовете, а после ще ближем рани и ще гледаме как в други села и градове избраните работят не само за себе си? Ние трябва да се променим, разбирате, ли, иначе ще си кретаме ей така до живот, България ще става все по-пуста, а ние ще тъгуваме, че нашите деца ходят да работят и да живеят в цивилизования свят, където ги уважават и ценят и като хора, и като специалисти. Много хубаво село е Бояново, много ми хареса и за това решихме да останем, но тази апатия, това безразличие и безотговорност, която е обхванала хората им пречи да видят, оценят и запазят всичко, което имат. Дано повече хора прочетат и се замислят за това, което си говорим, пък и да решат най- после - как и защо искат да живеят ! Веселина Пехливанова
  dobrev:(04-15-15) 10 0
  Аз пък,да Ви кажа,да не чакате някой друг от вън да Ви движи нещата в селото.Вие сте хората ,които трябва да изисквате, Вие си избирате кой да Ви управлява и ако не си върши работата, направете подписка и го ИЗГОНЕТЕ!!!!! Имате право!!!!
  countEsterhazy:(04-24-15) 3 2
  Мисля, че малко е ранко за начало на кампанията за местните избори, но щом сте се захванали, да се включим и ние..... Най-лесно е да се приказва/пише en gros. Ето това са кметските задължения по закон. Кое от тях не е изпълнил този или предишният кмет? Нека обаче запознатите да назоват бюджета на кметството, за да видим и ресурса, с който разполага, преди да почнем да го/ги обвиняваме. И ако може вместо общи хубави приказки - "Има европейски фондове, програми и прочие", да чуем РЕАЛНИ и конкретни предложения за подобряване (включително и от европейските програми). А предложението за отчетност на определен период не е въобще лошо, стига да има кой в Бояново да инициира такова. Кмет на кметство – права и задължения: 1. изпълнява бюджета на общината в частта му за района или кметството; 2. организира провеждането на благоустройствени, комунални и други мероприятия; 3. отговаря за стопанисването на определени от общинския съвет обекти на общинската собственост; 4. назначава и освобождава служителите от общинската администрация в района или кметството, които подпомагат неговата дейност, в съответствие с утвърдената численост и структура; 5. приема мерки за подобряване и възстановяване на околната среда и организира охраната на полските имоти; 6. води регистрите на населението и за гражданското състояние и изпраща актуализационни съобщения до ЕСГРАОН; 7. осигурява извършването на административни услуги на физически и юридически лица; 8. осигурява спазването на обществения ред, има правомощията по чл. 61, 63, 68, 69, 71, 72 и 74 от Закона за Министерството на вьтрешните работи, на сьответната територия до пристигане на полицейския орган; 9. организира и ръководи защитата на населението при бедствия и аварии; 10. представлява района или кметството пред населението, пред обществени и политически организации и пред други райони или кметства; 11. правомощията на кмет на кметство в населеното място, което е административен център на общината, се изпълняват от кмета на общината; 12. кметът на район и кметът на кметство могат да участват в заседанията на общинския съвет с право на съвещателен глас. Те се изслушват задължително при обсъждане на въпроси, отнасящи се за кметството или за района; 13. на кметовете на райони и кметства могат да бъдат възлагани и други функции със закон или друг нормативен акт, както и с правилника по чл. 21, ал. 3 в зависимост от конкретните особености на общината, районите или кметствата;
  dobrev:(05-01-15) 3 0
  Не е рано за кампанията,в закона много ясно е написано за правата и задълженията на кмета,това че не се знае е друг въпрос,това че няма екип е още по-зле,че нищо не се прави за жителите на селото и за самото село е ТРАГИЧНО!!!!!!!Успех на всички кандидати!!!!
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!