Спомени от село Бояново:

Споделете вашите спомени свързани със село Бояново...

 • Кукерската група в Мохач през 1976 г

  Вот: 0/5 (0 Гласа)

  Разглеждайки стари снимки на кукерската група, вниманието ми привлече една, на която групата беше се снимала до стари надгробни плочи. Ето какво ми разказа за това Калина Обрешкова, чийто съпруг Янко Обрешков много години е играл в кукерската група: През 1976 год се е провел поредния Маскараден кукерски фестивал в гр. Мохач - Унгария и на него присъства и бояновската група. След края на празника те посещават някои забележителности на града и околностите, между, които и Българските военни гробища в гр. Харкан. Там са погребани 1493 български воини, паднали в жертва през Втората световна война. Интересното в случая, е че тук е погребан и Желязко Вангелов Атанасов, роден в с. Бояново и вероятно е служил в 29-ти пехотен Ямболски полк. На паметната плоча е изписано името и родното му място. В Бояново и сега живеят потомци на този смел българин, които могат да разкажат много за неговия живот.


  добавил:katiaдата: 2015-02-13 16:56:18
  Споделете тази статия:

 • dobrev: 2 0
  През 1973г. беше турнето в Мохач-Унгария.Председател на читалището беше Янко Обрешков-мой учител до 4 клас.Притежавам снимки от турнето,малка част съм публикувал в профила си.
  katia: 1 0
  Това е спомен.........нямаше записана годината и се колебаеше. Но, в случая не годината е най-важна, може и да е 1973 г.
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!