Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • 138 години от обесването на Васил Левски

  Вот: 2.82/5 (331 Гласа)

  Васил Иванов Кунчев, Дяконът, Игнатий, Джингиби или просто Левски – едни от многото имена, с които е известен Апостолът на свободата. Левски е основна фигура в българското освободително движение. Организира Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).
  Левски е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. Родителите му - Иван Кунчев Иванов и Гина Караиванова имат още четири деца. Васил учи във взаимното училище в Карлово, но прекъсва през 1851, когато умира баща му. Той, заедно с братята си Христо и Петър, е принуден да се грижи за семейството си. Започва като послушник при вуйчо си Василий. На 7 декември 1858 г. приема монашеството и името Игнатий в Сопотския манастир „Св. Спас“.
  През 1867 г. е посочен от Раковски да вземе участие в четата на Панайот Хитов. Четничеството обаче разкрива пред Дякона своите недостатъци и в писмо до Панайот Хитов той изрича крилата си фраза: „Ако печеля, печеля за цял народ – ако губя, губя само себе си”, чрез която разкрива намеренията си да поведе народа само след усилена предварителна подготовка за бунт.
  Левски бива заловен при Къкренското ханче от турската полиция. За негови предатели се считат поп Кръстьо и Димитър Общи, по-рано организирал обира на турския Арабаконак, което налага тежък удар на революционната общност. Левски е отведен в София, където го очаква неравен процес. Заради раните си Апостолът не може дълго да бъде идентифициран. Викат се свидетели, които в отказа си да признаят, биват наказвани. Не можейки да понесе тази несправедливост, Левски се признава за виновен, в обвинение, че единствената му цел е била да помогне на Родината си с честни средства. Присъдата е изпълнена на 19 февруари, 1873 г. в околностите на София. Отива си борбена и възвишена личност, патриот, национален герой, светец…

  Нека всеки от нас утре отиде до паметника на Апостола, построен в неговия град и отдаде почит към Най-великия българин!


  добавил:k0kichaдата: 2011-02-18 13:09:52
  Споделете тази статия: • k0kicha:() 3 0
  АПОСТОЛЕ, ЗАКРИЛЯЙ НИ!
  vancheto:() 3 0
  19 февруари е злокобна дата в историята на България.На този ден нека всички българи сведем глави и се преклоним пред делото, и паметта на Апостола! Нека да си спомним за него! Но не по задължение! Всеки от нас може да намери място в сърцето си него, защото Левски е бил и си остава ВЕЛИК .
  k0kicha:() 4 0
  Поклонете се и отдайте почит към паметта на Апостола пред някой от паметниците му из страната и чужбина! Следвайте завета му и се гордейте, че нашата страна е раждала и ще ражда храбри синове!
  edelvais84:() 4 0
  Поклон пред най-великия българин за всички времена .Неслучайно той беше избран за най- велик българин в кампанията на БНТ "ВЕЛИТЕ БЪЛГАРИ ".
  edelvais84:() 4 0
  Из тефтерчето на Апостола "“ Какво искам повече, като гледам отечеството си, че ми е свободно! Такова нали е предначертанието ми днес за него, не да видя себе си на голям чин, но да умра, братко. Това трябва на всеки работник български: да даваме таквоз предначертание и тогава работата ни ще свети и Българско ще гърми най-бляскаво кат...о едничка държава в цяла Европа.“
  countEsterhazy:() 4 0
  Към това което е казал един гений за друг не може нищо повече да се добави О, майко моя, родино мила, защо тъй жално, тъй милно плачеш? Гарване, и ти, птицо проклета, на чий гроб там тъй грозно грачеш ? Ох, зная, зная, ти плачеш, майко, затуй, че ти си черна робиня, затуй, че твоят свещен глас, майко, е глас без помощ, глас във пустиня. Плачи! Там близо край град София стърчи, аз видях, черно бесило, и твой един син, Българийо, виси на него със страшна сила. Гарванът грачи грозно, зловещо, псета и вълци вият в полята, старци се молят богу горещо, жените плачат, пищят децата. Зимата пее свойта зла песен, вихрове гонят тръни в полето, и студ, и мраз, и плач без надежда навяват на теб скръб на сърцето
  didi_dobreva:() 2 0
  ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ О, майко моя, родино мила, защо тъй жално, тъй милно плачеш? Гарване, и ти, птицо проклета, на чий гроб там тъй грозно грачеш ? Ох, зная, зная, ти плачеш, майко, затуй, че ти си черна робиня, затуй, че твоят свещен глас, майко, е глас без помощ, глас във пустиня. Плачи! Там близо край град София стърчи, аз видях, черно бесило, и твой един син, Българийо, виси на него със страшна сила. Гарванът грачи грозно, зловещо, псета и вълци вият в полята, старци се молят богу горещо, жените плачат, пищят децата. Зимата пее свойта зла песен, вихрове гонят тръни в полето, и студ, и мраз, и плач без надежда навяват на теб скръб на сърцето. „Обесването на Васил Левски“ е последната песен на Ботев. Създадена е вероятно към края на 1875 г., защото не е включена в „Песни и стихотворения“. Отпечатана е в „Календар за 1876 година“ под образа на Васил Левски.
  didi_dobreva:() 2 1
  Дали някякой помни тази песен,някога ни караха в часовете по литература да я учим наизуст и да я рецетираме като стихотворение
  katia:() 2 0
  Въпроса,"дали някой помни тази песен" ми звучи обидно за хилядите българи,които се прекланят пред живота и делото на великия Апостол.Не вярвам някой,който веднъж е вникнал и познал родолюбието,патриотизма жертвоготовноста на Левски,да забрави за него или прочувствените думи на поета!А за онези,които не помнят............
  vancheto:() 1 0
  Да, това е стихотворение,което не се забравя и не трябва да се забравя. Също така и одата "Левски" от Иван Вазов от цикъла "Епопея на забравените".
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!