Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Част 3-ДИНКА ЖЕЛЯЗКОВА: МНОГО ОТ ДАРЕНИЯТА НЕ СТИГАТ ДО ДЕЦАТА ОТ ДОМОВЕТЕ!

  Вот: 0/5 (0 Гласа)

  - Каква част от събраните дарения остават за фондациите?
  - Зависи от устава на фондацията - всяка си има собствен устав. Разрешено е до 40 процента от средствата да бъдат за издръжката на фондацията. В тях обаче не влизат паричните средства, които идват с воля на дарител и материалните дарения с воля на дарителя. И от постъпленията, които идват по банков път, също не могат да се отклоняват пари. Самата банкова сметка, която се издава от фондацията, е придружена с документ. В него е упоменато, че тези средства се използват единствено и само за нуждите на децата от домове. Там е посочено с кои домове работи фондацията. Освен това нямат право да теглят пари в брой. Само могат да ги пренасочат с банкови нареждания. Това може да се направи единствено от шефката и организационния секретар.
  - А какви са начините за злоупотреби?
  - Много са. Случвало ми се е собственик на фирма да направи дарение от дрехи или обувки, а да откаже да изготви документ за дарението. След като липсва документ, нищо не ме задължава да предоставя дарението в дом. След трагедията с Каменаров следствието установи, че са му дали без документ 10 чувала с дрехи. Той не ги занесъл в детски дом, а ги продал на някакъв склад в Ямбол. Собствениците на фондациите най-лесно могат да злоупотребяват с даренията, които идват без документи. Ако пък са с документи, но без воля на дарителя, също е лесно. В случаите, когато даренията са придружени с документи с посочена воля на дарителя, може да се намери фактура от “услужлива” фирма, че фондацията е закупила дрехи или обувки.
  - Работата те е водила в различни домове за деца, лишени от родителски грижи. Какви впечатления оставиха те у теб?
  - Правила съм дарения в дома за деца и юноши “Юрий Гагарин” в Ямбол, в Помощното училище в Елхово, в дома в с. Победа, Ямболско /сега той е закрит/, в дома в Медвен, Сливенско, в дома за девойки в Русе, влизала съм и в санаториалния дом в Котел. Носила съм дарения и в популярния напоследък дом за деца в Могилино, Русенско. Веднага след това сигнализирах за условията там, но нямаше кой да ме чуе. Трябваше английската журналистка от БиБиСи да повдигне въпроса, за да се вземат мерки. В дома за умствено и физически изостанали деца в Медвен видях деца с церебрална парализа, с различни малформации, след което 3 дни не можах да си вляза в кожата. Нещо ужасно е. Бях потресена от всичко, което се разкри пред очите ми. Само този, който е виждал такива гледки, може да ме разбере. Това в Могилино нищо не представлява.


  добавил:didi_dobrevaдата: 2011-03-18 22:40:04
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!