Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • За празника - ВЕЛИКДЕН!

  Вот: 2.85/5 (301 Гласа)

  ВЕЛИКДЕН е един от най-святите християнски празници.За пореден път традициите и тържествата на Възкресение, ще направят света по-светъл и по-пъстър.
  Празнува се три дни,а подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден(Страстната седмица).
  Боядисването на великденските яйца.
  Яйцето се възприема като символ на жизненото начало,на прераждането и съживяването на природата. Според древни предания, Мария Магдалена първа отишла на празния гроб, първа видяла и възкръсналия Исус. Когато тръгнала по света да разказва какво е видяла с очите си,отишла в Рим,подарила на императора червено яйце - символ на кръвта и рекла:"Христос возкресе!"Оттогава е и обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден.Постепенно започнали да използват и други цветове.
  Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък,или в събота преди Великден.С първото, боядисано в червено яйце,се рисува кръст по челото на децата и се натриват бузките им,за да са здрави и румени през годината.Това яйце се слага пред домашната икона или се пази някъде в дома до следващия Великден. Тогава,след една година се чупи и ако се е запазило цяло, в домът ще има радост и благополучие през следващата година.Яйцето не се изхвърля,а се заравя някъде близо до къщата.
  В миналото за празника са се приготвяли обредни хлябове - пити,украсени и сплетени,а върху тях се определяли места за пет яйца - по едно в четирите края на питата и едно в средата и. В началото на 17-ти век,един френски хлебар омесил хляб,който наподобявал днешния козунак.Оттогава по традиция за Великден се месят козунаци.
  За празника се коли мъжко агне,без никакъв дефект,пече се на ръжен,без да му се чупи нито една кост.В християнството Исус е жертвеното агне,невинен и безгрешен,Божието агне,което очиства греховете на света.Дори на кръста не посмели да счупят коленете му,както правели с всички.Запазили го цял като жертвен агнец.
  На Великден се обличат нови дрехи.Тази традиция е символ на възраждането на новия живот през пролетта и Възкресението.
  Обикаляне на църквата навръх Великден.
  Вечерта, преди полунощ, в събота се отслужва тържествено богослужение,като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите:" Христос Возкресе!"и под звуците на камбаните изнася запалена свещ,от която всички присъстващи палят своите свещи.Напоследък се твърди,че всяка година българските владици носят свещен огън от Божи гроб.Това е огънят,който се самозапалва в Йерусалим,в храма"СВ.Възкресение",построен точно върху гроба на Исус.В началото няма топлина в огъня,но след като погори малко,става истински топъл огън.Този свят огън се разнася по всички църкви и точно в полунощ със запалената свещ църквата се обикаля три пъти за здраве и щастие. След като човек се прибере в дома си, със свещ в ръка се обикалят всички стаи,с молитва към Господ, да пази този дом. Накрая свещичката се прикрепя пред прага на вратата и там изгаря.
  На Великден се поздравяваме с думите - "Христос возкресе!" и в отговор очакваме да чуем -"Воистина возкресе!"
  В неделя се борят боядисаните яйца.Чието яйце излезе най-здраво -бореца, той ще бъде най-здрав през годината.През целия ден трапезата не се вдига.Ходи се на гости при родителите,кумовете,кръстниците,близки и приятели,като се носи козунак,яйца и вино.Хората се целуват и си пожелават здраве и щастие.


  добавил:vanchetoдата: 2011-04-21 14:00:13
  Споделете тази статия: • vancheto:() 5 0
  Днес, на Велики петък е разпънат на кръст Христос,затова той се смята за най-тежкия ден в годината и се нарича Разпети петък.Това е ден на страданията на Исус, приел смирено съдбата си да бъде унижаван,обруган,бичуван,накичен с венец от тръни на главата,нарамен да носи тежкия кръст на който ще бъде разпънат,към лобното си място - хълма Голгота.Разпънат между двама разбойници,Христос издъхва в мъки при слънчево затъмнение и земетресение.Петък е ден за преосмисляне,за душевно пречистване,за стремеж към повече доброта и нравственост.Спазва се най-строг пост.Ходи се на църква,където символично се погребва Христос.Оставят се дарове на Разпятието и цвете на плащаницата при оплакването му.На тръгване, всеки отнася в дома си цвете от църквата - за здраве и живот.
  katia:() 3 0
  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Весел празник!
  vancheto:() 5 0
  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ! Нека светлината на Неговото възкресение озари живота ни!Нека здравето и доброто настроение не ни напускат цяла година!Нека има повече светлина по пътя ни,повече любов и доброта в сърцата ни!Честит празник!
  dimitrina:() 4 0
  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ! Светлина щастие и здраве на Вашите домове!
  didi_dobreva:() 2 0
  Христос Воскресе на всички нека Бог да е нас и ни пази от зли помисли и дела,бъдете здрави
  vancheto:() 3 0
  Седмицата след Великден се нарича Светла седмица,защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.Нарича се още Томина неделя.Свързана е с първите прояви на възкръсналия Христос сред своите ученици и последователи.Когато вестта за изчезналото тяло на господ се разпространила,само апостол Тома не повярвал и пожелал да пипне раните от гвоздеите на Исус, за да се убеди във възкръсването му.На осмия ден от от възкресение, Христос му се явил и го накарал сам да се убеди в истината. Оттогава е останал изразът"Тома неверни",а този ден е наречен"Томина неделя".Тя поставя края на великденския празничен цикъл.
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!