Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Църквата на нашето село

  Вот: 2.77/5 (348 Гласа)

  Преди повече от 136 години, на 15 август, в далечната 1873 година, деветнадесет родолюбиви бояновци, нарекли себе си титури (ктитори -дарител и), правят първата копка на своя духовен храм.
  В онези години на робство, години на нищета, разруха и безпросветност, впечатлява възрожденското родолюбие и благородство на нашите предци, които само за три години, със собствени сили и средства съграждат и до днес съществуващия духовен храм църквата "Света Троица". Тя им била нужна, за да изправят духовния си ръст в защита на българщината, за да изпълняват родолюбивата си мисия в името на християнската вяра, доброта и благочестие.Нашият църковен храм, отворил своите врати в 1876 година е жив свидетел на Освобождението ни от Османско иго, преживял е величието и страданието на българския народ в Балканската и двете световни войни, в които селото ни даде свидни жертви.
  След 1944 год. българската църква не само бе отделена от държавата, но в продължение на близо 45 години срещу нея и населението се провеждаше злостна атеистична пропаганда, за да може хората да бъдат отдалечени от църковните богослужения и ритуали. Но управляващите не успяха да смажат вярата на хората в християнскто учение, защото тя е вътрешно състояние на духа, а негов храм е църквата.Времето, в което живеем днес, е друго. Свободата на личността неотменимо включва и потребността от вяра и любов към доброто и неговия творец човека, към ближния до теб.Нужен ни е църковен храм, за да бъдем заедно в радости и скърби,да не забравим и това,че сме временно на тази земя и всеки друг който седи срещу нас или до нас е също така човек и има право на онова на което и ние.
  Вярвайте повече...и не забравяйте,че сте хора като свички други...обичайте за да бъдете обичани и не чакайте винаги веднага да ви се върне това,което сте дали,понякога доброто се бави,но повярвайте то съществува...само тогава,когато е в нас...


  добавил:didi_dobrevaдата: 2010-12-04 22:18:11
  Споделете тази статия: • yanev83:() 0 0
  Много интересна статия за нашата църква, струва си да я прочетете!
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!