Направено по селски:

 • Клане на прасе по Бояновски

  Вот: 2.62/5 (310 Гласа)

  Клането на прасе през зимните месеци е традиция, която се спазва от векове. В различните райони на страната има различни начини за извършване на този своеобразен ритуал, което го прави уникален за всеки район. Ето как, през последните години се прави това в Бояново.
  Подготовката започва от предния ден, като стопанинът подготвя всичко необходимо за обработване на закланото прасе : Две "магарета", отгоре здрав плот или дъски, върху което се поставя коледника. После поканва приятели, роднини на бахур. Другия ден започва рано със запалване на огъня и когато дойдат касапите, водата вече е топла. Майсторът коли прасето, той ръководи цялата работа по оправянето на прасето. Не по -маловажен е мезаджията, който приготвя най-различни вкусни мезета ...печено ухо,бъбрек,касапско мезе, завит в було черен дроб. И пържолка има, печена кожичка, а след тези вкусотийки върви изпотената каничка с искрящо вино. След като се опърли и измие кожата, се отваря стомаха и там наистина трябва да си добър майстор, като хирург, за да се справиш с всичко, което те чака вътре. Вадят се червата и се измиват старателно със сол, оцет, сода. Отделят се продуктите за бахура : бял дроб, кървава мас, малко черен дроб, изрезки от гръдния кош и врата. Всичко това се смила с машинка за кайма на едро, а преди години са го кълцали със брадвичка или сатър. Не по-малка роля за приготвяне на вкусен бахур има стопанката. Тя подрежда в тавичка подправките, 5-6 стръка ситно нарязан праз, около 400 гр сварен ориз, червен пипер, черен пипер, сол, чубрица. Тези подправки се променят в зависимост от големината на прасето и индивидуалния вкус на семейството. След като подправките и смлените продукти се омесят, започва пълненето на бахура, което се извършва в самото прасе, а напълненото черво излиза през дупето. Щом бахура е в казана, това означава, че работата е на свършване. Дотогава домакинята е приготвила масата, препеченото кисело зеле, лучената яхния, пържена осмянка с чесън и разбира се шишето с ракията и каничка вино. Добре свършената работа заслужава да се полее!
  Написах, това което аз знам и съм видяла, и сигурно не съм била изчерпателна. Затова пишете, допълнете, може би ще дойде ден, когато и клането на прасе в семейството ще мине в историята.


  добавил:katiaдата: 2012-01-04 21:46:35
  Споделете тази статия: • dimitrina:(01-08-12) 15 0
  Наистина клането по този начин ще остане в миналото поради липса на хора и касапи.Помня преди близо 40г когато дойдох в Бояново и в дома на моите свекър и свекърва предстоеше тоя "ритуал"вечерта някой от мъжете минаваше и канеше близките на рода се събираха по 20човека и то все млади мъже,а сега това е само минало.Поради липса на млади хора и тоя обичай от година на година си отива заедно с по- възрастните.
  Vankos:(01-12-12) 5 0
  Наистина има липса на хора , но аз мога да допълня относно младите.Миналата зима младежите се събрахме всеки даде по някакви пари, кой колкото има възможност......И така ние си купихме едно малко прасенце около 50-60кг. и всичко си мина по мед и масло.Бяхме около 20 човека дори може би и повече , но пак беше по коледа когато има най-много хора защото през последните години се събираме все по-малко и по-малко хора.
  katia:(01-12-12) 6 0
  Eто, затова предложих в името на Младежката организация да присъстват и думите "надежда" и "бъдеще"! Възхищавам ви се, как се организирате, събирате се, все нещо измисляте и с вашето присъствие, през свободното ви време, Бояново е различно. И "Феникс" ще подхожда много на МО
  yanev83:(12-22-12) 1 0
  Започва пак сезона на прасетата
  countEsterhazy:(12-22-12) 10 0
  Освен, че се канеха всичките близки роднини, имаше и определена йерархия при "оправянето" на прасето. Всеки един от участващите имаше определна длъжност, която не се променяше, с леки изключения, с течение на годините и при който и от родата да се ходеше. С течение на времето, когато една част от хората не бяха вече между нас, тяхното място в работата се заемаше от по-младите. Така например при нас колачи и главни бахурджии бяха както следва, Янко Калев Обрешков и Добрин Обрешков (те докато работят не си позволяваха да пият алкохол), главни мезеджии бяха Димитър Обрешков, а след него Янко Добрев Обрешков и Янко Атанасов Обрешков, Янко Димитров Обрешков, с главата на прасето и чистенето на вътрешностите и червата и кълцането на бахура се занимаваха Тодор Христов, Борис Обрешков, Паньо Йорданов, Георги Обрешков, Георги Стоянов. Хлапетиите като нас обикновено, ако ни хванеха за работа, бяхме поливачи. Когато прасето се правеше все още на трап, а не с бензинови лампи, за дървата се грижеше Атанас Обрешков. При пърленето и чистенето участваха всички, като предимство се даваше на по-младите. А жените, приготвяха манджите за "третото полувреме". След като се "оправеше" прасето и бахура се сложеше да ври, всички отиваха да се измият и се започваше истинската част на ритуала . Когато бахура беше готов, майстора първо го пробваше и след това всички останали. След това жените или децата носеха на съседите по една чиния с манджа и едно парче бахур. А мъжете...кой докато може оставаше на масата. Там задължително се разказваше от по-старите или по-знаещите "великата" история на родата или нейни части, отделни случки с присъстващи или напуснали тоя свят членове на родата.
  stekata:(12-24-12) 3 0
  честита коледа бадете здраве и наздраве!
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!