Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • 139 години от Обесването на Васил Левски

  Вот: 2.79/5 (273 Гласа)

  България отбелязва 139 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Той е обесен на 6 февруари 1873 година, когато в сила е Юлианския календар. След като в България е въведен Григорианския календар през 1916 г., отбелязваме смъртта на Левски 12 дни по-късно - на 18 февруари всяка година. Възпоменателните церемонии обаче у нас се организират ден по-късно - на 19 февруари.

  В редица градове на страната ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност пред паметниците и възпоминателните паметни плочи на Апостола.

  Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е идеолог и организатор на българската национална революция. Основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет, български национален герой.

  Васил е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър — и две сестри — Яна и Марийка.

  На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. На 27 декември 1872 г. бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). При залавянето му Левски притежава редовно тескере за пътуване, дадено му от Малък Добри Койнов от ловешката махала Дръстене, но го гълта, за да го скрие от турците.

  На 19 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

  Ние, българите, сме благословени от Бог, от историята си да имаме Васил Левски. Апостолът на българската свобода е мерило за всеки, който днес се е заел с нелеката задача да работи в полза на обществото и държавността. Не мога да си представя българската душа, българският народ и българската държава без жертвеноготовността, пълното себеотрицание и отдаденост на Васил Левски.

  Поклон пред паметта на Апостола!


  добавил:k0kichaдата: 2012-02-19 00:04:05
  Споделете тази статия: • vancheto:(02-19-12) 7 0
  И пак е 19-ти февруари. Със сълзи и цветя в ръцете, мълчаливо коленичим. Изплакала очите си - България, почита свято своя син обичан. И нека днес, в този тъжен за България ден, сведем глава пред личността и делота на Апостола - превърнат от нас българите в герой, в символ на чиста и безкористна служба в полза на народа.Та нали и в последния си час,той бе възкликнал:" НАРОДЕ????"
  k0kicha:(02-19-12) 7 0
  ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА!!!
  vancheto:(02-19-12) 6 0
  В цяла България днес ще има възпоменателни церемонии по повод 139 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.За съжаление в селото ни няма дори паметна плоча, пред която бояновци да поднесат цвете, да помълчат и отдадат почит пред делото и саможертвата на този велик българин.
  yanev83:(02-19-12) 6 0
  Поклон!
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!