Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Коледуване - обичай

  Вот: 2.65/5 (375 Гласа)

  Коледуването е стар български обичай и се е смятало за много важен момент в развитието на момците, защото има поверие, че момък, който не е ходил коледар, трудно може да се ожени.
  Най-добре традицията на коледуване се е запазила и до днес в Родопите и Странджа. Коледарите тръгват да обикалят махалите след полунощ.Това са групи от ергени, които предварително от Игнажден са се събирали при своя водач, който винаги е женен, той е така нареченият стариник, който знае добре всички коледни песни, които са много на брой и така коледарите, облечени празнично със специално украсени калпаци, които са накичени с бучки захар, с бръшлян, с чемшир, привързани са с червен конец, понякога украсени с пуканки и наметнати с ямурлуци и с тояги в ръце се събират в къщата на своя стареник и тръгват да обикалят махалата.Обикновено селището е разделено на няколко части и във всяка махала ходи отделна група коледари. Най-напред изпяват една песен на домакина, след което започват да пеят на всеки член от домакинството по отделно - на стопанина, на орача, на овчаря, на момата, специално. За всеки има песен, която е благопожелание за щастие и любов през настъпващата година. Така коледарите биват дарявани със специални коледарски краваи, които всяка мома приготвя за своя любим ерген коледар.
  На другия ден със събраните краваи или кулаци се прави един търг, на който всеки ергенин иска да откупи кравая на своята изгора и след това започва общоселското хоро, което се играе през целия ден. Виното се лее и за пръв път вече може да се яде месо след Коледните пости. С току що закланите прасета се правят големи пиршества. Коледарите си устройват гощавка в дома на своя стареник.


  добавил:didi_dobrevaдата: 2010-12-04 23:43:38
  Споделете тази статия: • yanev83:() 0 0
  Това е обичай и в нашето село, но май не останаха млади хора, който да ходят да коледуват...
  didi_dobreva:() 0 0
  има още ...от читалището всяка година събират децата от 8-ми до 12-ти клас но всяка година има коледари и в Ямбол ходят на Общинския коледен конкурс на 25.12
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!