Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Велики четвъртък

  Вот: 2.6/5 (264 Гласа)

  В християнската традиция четвъртият ден от Страстната седмица - Велики четвъртък, е възпоменание за Тайната вечеря. На тази вечеря Христос, като завещал на учениците си любов към всички хора, им казал, че един от тях ще го предаде. Апостолите попитали кой ще направи това. Юда също запитал, но Христос му отговорил толкова кротко, че другите не разбрали, че той е предателят. След вечерята Христос отишъл в Гетсиманската градина, където се молил до идването на предателя.

  На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.На службата се четат дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания.

  На Велики четвъртък се боядисват яйцата за Великден. Обредът изисква това да става рано сутринта, според някои - преди изгрев слънце.

  Първото яйце задължително трябва да е червено - символ на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им - за здраве.

  Първото яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. Второто яйце също се боядисва в червено. То ще бъде занесено и оставено в църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя


  добавил:dobrevдата: 2012-04-12 19:00:00
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!