Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • На 21 май църквата почита паметта на Светите равноапостоли Константин и Елена

  Вот: 2.79/5 (383 Гласа)

  Константин е най-значимия император в историята на християнството. Той има най-голямата роля за каноническото утвърждаване на християнството.
  Майката на Константин – царица Елена, отива на поклонение по местата, където е живял Христос. В Йерусалим построява няколко манастира и църкви. А още по-значимата й заслуга е, откриването на кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова императорът Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

  Император Константин управлявал с толерантност и съпричастност. През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Разрешава строежа на храмове и самия той приема християнската вяра. Почива на 65 години в Никомедия.
  Мощите му били пренесени в Цариград, в построената специално за него църква „Свети Апостоли“.

  През 1200 година са открити мощите на Елена в един гроб с Константин. За лечебната им сила се носят легенди. Затова, на този ден 21 май целия християнски свят празнува в тяхна чест.

  В българската фолклорна традиция на празника на Св. Константин и Елена се танцуват нестинарски танци – игрите върху жарава. В празненството участва цялото село, но в обредната игра само нестинарите. Това са избраниците на светеца, патрон на празника. Те „виждат“ неговия образ, „чуват“ гласа му, духът му се вселява в тях и от негово име те виждат в бъдещето, гадаят, съветват, мъмрят.
  Нестинарството се предава по наследство. Само главният нестинар може да предава на другите нестинари силата и вдъхновението. Главен нестинар може да стане само сина или дъщерята на настоящия, и то чак когато той е прекалено стар или след смъртта му. Къщата на главния нестинар е свята, защото в нея има „столнина“ или „конак“ – малък параклис, в който са поставени иконите на св. Константин и Елена, а около тях на Богородица, св. Георги, св. Пантелеймон, Божигробски щампи и червени кърпи с изписано на тях слънце. В параклиса стои и свещеният тъпан, с който се отмерва ритъма на танца. Вярва се, че той притежава магическа сила и може да излекува този, който го носи, ако е болен. Този тъпан не се използва при никакъв друг случай.
  В деня на празника, след църковната служба всички се отправят към конака, предвождани от главния нестинар и свещеника. Там главният нестинар прекадява иконите и другите нестинари и им предава духовната сила и вдъхновението на св. Константин. Те удрят тъпана и с гайда изсвирват специална нестинарска мелодия. Някои от нестинарите биват „прихващани“ (религиозно екстазно състояние, транс) и заиграват с иконата на светеца в ръка. След това всички се отправят към извор, носещ името на светеца, и там устройват обща гощавка с донесени курбани. След залез слънце се връщат на мегдана и там наклаждат голям огън, около който играят хоро, под звука на гайдата и тъпана. Когато огънят загасне и се превърне в жарава, нестинарите започват своя танц върху нея. Нестинарят играе своя танц бос върху жаравата и докато танцува той може да види и да предскаже бъдещето.
  На празника се спазват следните обредни практики: прави се общ курбан, почистват се кладенци и изворите, пие се вода от аязмо и се играе обредно хоро начело с иконите.
  На 21 май се отбелязва и края на пролетта и прехода към лятото.

  На Св. Константин и Елена празнуват:
  Константин, Костадин, Костадинa, Динкo, Елена, Еленкo, Ели, Елица.


  добавил:vanchetoдата: 2012-05-20 18:30:41
  Споделете тази статия: • vancheto:(05-20-12) 1 0
  Интересен е фактът, че по Южното Черноморие в нишите на параклисите, иконите са поставени в определен ред:Св. Никола, Св. Елена, Св. Стефан, Св. Трифон, Св. Илия, Св. Неделя, Св. Анастасия иСв. Рождество Христово. Ако съединим първите букви на светците от тези икони, се получава думата "нестинар".
  dobrev:(05-21-12) 1 0
  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!Бъдете живи и здрави,на именниците НАЗДРАВЕ !
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!