Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • 11 НОЕМВРИ- почитаме Свети Мина

  Вот: 2.82/5 (288 Гласа)

  На 11 ноември православните християни почитат Св. великомъченик Мина - воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите.

  Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома.

  Единственият манастир, който носи името на светеца, се намира в покрайнините на София. Там се пази чудодейната му икона, пред която на този ден се събират хиляди богомолци.

  Св. Мина бил войник в Египет по времето, когато в Рим царували Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.).

  Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

  Воден от силната си вяра, Мина оставил воинското си звание и се оттеглил в пустинята, където се отдал на пост и молитва, смятайки, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.

  Минало време. На един голям езически празник в главния град на Котуанската област, където се били събрали много езичници, Мина се появил и открито заявил вярата си в Христа.

  Като чул думите му, князът заповядал да отведат Мина в тъмница. Тъй като той отказал да се поклони на идолите, бил подложен на многобройни мъчения, които обаче преминал, осланяйки се неизменно на своята вяра.

  Безсилен пред неговата непреклонност, князът заповядал св. Мина да бъде посечен с меч, а тялото му да бъде изгорено пред целия народ.

  Когато огънят изгаснал, вярващите събрали останалите мощи и ги пренесли в град Александрия.

  На това място била построена църква и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

  На днешния ден, на който се почитат и светците Виктор и Викентий, празнуват всички с имена Мина, Минчо, Минко, Минка, Виктор, Виктория.Честит празник на всички!!!
  добавил:dobrevдата: 2012-11-11 11:46:17
  Споделете тази статия: • vancheto:(11-11-12) 2 0
  От 11-и ноември започвали "вълчите празници", през които дебнели най-страховитите болести. Десетте нощи от 11-и до 21-и, народът наричал"мратински".Мрата била едра черна кокошка с големи очи и криле. Тя обикаляла села и паланки да търси обречените, чиито души трябвало да отнесе в отвъдното. За да се спасят от нея, на 11 ноември хората правели "мратиняк" - принасяли в жертва пиле. За най-страшен смятали деня 21-и ноември, наречен от народа "Куцуклан". Според една легенда глутница вълци тръгнала да ловува и всеки звяр си хванал плячка. Само един от тях, понеже бил куц, не можал да се нахрани. Облегнал се на едно дърво, зад което се криел човек. Хищникът го видял и го изял. За да умилостивят вълците, прадедите ни ги почитали на този ден. В някои райони се вярвало че този вълк носи късмет. Децата, момчета и момичета се наричали Вълчо, Вълкана, Вълко, за да бъдат здрави и силни. На някои места се вярвало, че ако вълк влезе в стадото и открадне овца, без да бъде забелязан от овчаря, това предвещавало много агнета напролет и много мляко през лятото. Ритуалът не е случаен - именно по това време на годината хищниците са много агресивни, защото започва техният размножителен период и продължава около седмица. За да избегнат челюстите им, хората не се докосвали до куки, ножове и вили. Всички остри предмети се криели, за да не посяга никой към тях. Честит имен ден на празнуващите!
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!