Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Почина Георги Калоянчев

  Вот: 0/5 (0 Гласа)  На 87 години днес почина големият български артист Георги Калоянчев, съобщиха от Съюза на артистите в България.

  Георги Калоянчев е роден на 13 януари 1925 г. в Бургас.

  Завършва ВИТИЗ "Кръстю Сарафов" през 1952 г. в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. От 1951 до 1957 г. играе в Народния театър "Иван Вазов".

  Именитият актьор е сред основателите на Сатиричния театър, където обира овациите до днес с многобройните си забележителни превъплъщения.

  Телериг в "Старчето и стрелата" от Никола Русев му донася първа награда за актьорско майсторство на 4-ия национален преглед на българската драма и театър. Незабравими са изпълненията на Калоянчев и като Кочкарьов в "Женитба" от Гогол, Швейк в "Швейк през Втората световна война" от Брехт, Новоселцев в "Служебен роман" от Рязанов и Брагински, Чиновникът в "Сако от велур" от Станислав Стратиев - с награда на Съюза на артистите за сезон 1976/1977 г. и първа награда за актьорско майсторство на 6-ия национален преглед на българската драма и театър и много други.

  Сред забележителните роли на актьора в Сатирата през последните две десетилетия са Илия Чворович в "Балкански шпионин" и Сава коминочистачът в "Клаустрофобична комедия" от Душан Ковачевич, Водещ и Кантонерът в "Пет бременни пиеси" от Дарио Фо и Франка Раме, Четвърти старец в "От другата страна" на Станислав Стратиев и др.  добавил:dobrevдата: 2012-12-18 18:09:42
  Споделете тази статия: • dobrev:(12-18-12) 2 0
  Вечна му памет,беше и си остана велик Българин!
  yanev83:(12-18-12) 2 0
  Още един голям българин си отиде... Вечна му памет!
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!