Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Днес е Игнажден

  Вот: 2.67/5 (316 Гласа)

  Свети Игнатий Богоносец e един от многото ученици на Йоан Богослов.

  Живял през ІІ век. Застигнат от участта на повечето ранни християни, вследствие гоненията срещу привържениците на тази нова религия, св. Игнатий намира своята мъченическа смърт. Загива на сцената на римския колизеум, разкъсан от диви зверове.

  Игнажден е един от големите зимни празници, който предхожда Коледа. Разпространен е в цялата етническа територия на България.

  В Северна България денят на Свети Игнатий се нарича Игнажден, Идинак (Единак). В Южна България този празник бива наричан Идигнажден, Игнатьовден (в Родопите) и Полаз или Полязовден (в Котленско).

  Най-характерен за празника е обичаят "полазване". От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде следващата година. Ако сполезът е добър, то и в къщата през цялата година ще има късмет и успех във всичко. Ако той не е късметлия, през годината няма да има благополучие за дома и главно в стопанството.


  добавил:dobrevдата: 2012-12-20 08:05:54
  Споделете тази статия: • dimitrina:(12-20-12) 3 0
  "Замъчи се Божа майка ,от Игнажден до Коледа,да си роди млада Бога!" Честит празник здраве и берекет на вашите семейства,честит имен ден на именниците!
  didi_dobreva:(12-20-12) 2 0
  Православната църква почита днес църковния празник на Свещеномъченик Игнатий Богоносец, наричан от народа Игнажден. Игнатий Богоносец бил ученик на Свети Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където първи въвежда пеенето на божествените песни на два клира - хора, прието по-късно и от другите християнски църкви. Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че "носи Бога в себе си, в душата си". Заради вярата си е бил осъден на смърт от римския император Траян. Загива мъченически, разкъсан от лъвове. Според християнските представи от Игнажден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ. Дните през този период се наричат "Мъченици". Жените тогава не трябва да работят никаква домашна работа, за да забременяват и раждат лесно. Народните обичаи гласят, че от Игнажден започват Коледните празници и Новата година. Характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек-полазник, първи влезе в дома ви сутринта, се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна.На този ден празнуват всички с името (имената) Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Игнат, Игната, Иго.ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ...И НАЗДРАВЕ!....
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!