Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • 7 ЯНУАРИ-ИВАНОВДЕН

  Вот: 0/5 (0 Гласа)

  Православната църква е отредила празничния ден на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча - подсказва връзката между неговите проповеди и мисията на Христос.

  Предтечата на Христос съди разточителния и неморален живот на съвременниците си и драматично им предсказва идването на Месия, края на света и приближаването на бъдещото небесно царство.

  Когато при Кръстителя идва Христос, Йоан познава пратеника на Бога и го посочва на своите съвременници: "ето Агнецът Божи, който взима върху си греха на света". За християните мисията на Йоан Кръстител до голяма степен се изчерпва с кръщението на Иисус, отреждайки на светеца празничния ден непосредствено след Богоявление.

  В седмия ден на месец януари обичаят повелява кумовете или деверът да "къпят", пръскайки публично с вода младоженците, които сключили брак преди една година. За да бъдат здрави и плодовити, водата трябва добре да облее младото семейство, а то да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо, защото в народната представа св. Иван е покровител на кумството и побратимството.

  За здраве на този празник и ергените пръскат момите с вода, а коледарите окъпват своя водач. След къпането той ги посреща и богато угощава в дома си. Така се бележи краят на периода, през който обикалят маскираните новогодишни дружини.

  Именният си ден празнуват Иван и Иванка, Ива и Ивайло, както и Йоан и Жан.

  Обредната трапеза за празника включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

  Да са живи и здрави всички именници-да пият по едно питие и заради нас.Наздраве!


  добавил:dobrevдата: 2013-01-07 09:04:41
  Споделете тази статия: • dobrev:(01-07-13) 2 0
  Честито на именниците!
  yanev83:(01-07-13) 3 0
  Честито на всички именници!
  dobrev:(01-07-13) 2 0
  Времето на село е подходящо за празник,пийнете по една греена ракийка за именниците,наздраве!!!!
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!