Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • 3 март - Ден на Освобождението на България от турско робство

  Вот: 2.84/5 (276 Гласа)

  Трети март е светлата дата, която от 1888 г. се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. С решение на Парламента от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник. На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя.

  С него се слага край на Руско-турската освободителна война. Пълномощници от руска страна са граф. Николай П. Игнатиев и А.И.Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей. Членове 6-11 се отнасят до България, която е създадена като автономно трибутарно княжество с християнско правителство и своя войска. Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия полуостров).

  По договора България е населена от 4 800 000 души. Член 7 от договора урежда устройството и управлението. Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта. Парламентът е трябвало да изработи Органически устав (Конституция). Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар. Член 8 предвижда да се плаща специален данък на Високата порта. Англия и Австро-Унгария се обявяват против договора.

  По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор от юли 1878 г. По силата на неговите клаузи Санстефанска България е разделена на пет части - Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа като компенсация за Бесарабия, която по силата на Санстефанския договор се предоставя на Русия.


  добавил:vanchetoдата: 2013-03-03 09:56:36
  Споделете тази статия: • vancheto:(03-03-13) 3 0
  Честит национален празник! Прекланяме се пред героизма на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за нашата свобода.Нека се гордеем всеки ден,а не само на 3-ти март, че сме българи!
  galq:(03-03-13) 2 0
  НЕКА СЕ НАРЕЧЕМ ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ,ДОСТОЙНИ ЗА ДЪРЖАВАТА И НАЙ ВЕЧЕ ЗА НАШЕТО МАЛКО СЕЛО.нека всеки един от нас,в някой момент от животът си направи нещо хубаво и добро за мястото на което се връщаме винаги с любов и мили спомени нашето малко село БОЯНОВО
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!