Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Кукерски празник

  Вот: 2.64/5 (306 Гласа)

  В този празничен за цяла България ден, в Бояново се проведе Трети общински кукерски празник. В 13.00 часа площада на селото се огласи от музика, звъна на хлопките, хора, автомобили запълниха безлюдното през другите дни пространство пред Читалището. От заявилите 11 кукерски групи участие, на празника дойдоха представителите на селата Чарган, Гранитово, Маломир, Търнава, Маломирово, Челник, Бояново и град Стралджа. Разбираемо домакините от село Бояново, не участваха в конкурсната надпревара.
  Гости на празника бяха: кметът на община Елхово – Петър Киров, Депутат от 41-то Нардно събрание г-жа Мария Петрова-Минчева, Председателя на общински съвет Елхово – Николай Тончев, инж. Христо Петев – Председател на постоянната комисия по социална политика и обществени дейности, Кристиан Вигенини, кметът на село Бояново Кръстю Драганов и др.
  Представянето на кукерските групи бяха оценявани от жури в състав: Христо Христов – Директор на в Етнографско-археологически музей – Елхово, Добринка Костова – специалист в Етнографско-археологически музей – Елхово и инж. Христо Петев – Председател на комисията по обществено – социална политика и обществени. Критериите, по които бяха оценявани групите са автентичност, атрактивност, поддържане на традицията, интересни маски и костюми и атрактивни персонажи и др.
  Кукерската група от с. Гранитово получи Голямата награда, а наградата на Община Елхово бе присъдена на кукерската група от с. Чарган. За приемственост в традициите награда получиха представителите на с. Маломир, а наградата за автентичност бе връчена на кукерската група от село Челник, а наградата на публиката бе връчена на кукерската група от град Стралджа. В село Търнава отиде индивидуалната награда за атрактивност. На победителите бяха връчено специално изработени грамоти, придружени от парични награди.

  добавил: анонимно дата: 2013-03-03 20:19:43
  Споделете тази статия: • katia:(03-03-13) 3 0
  Погледнато отвсякъде...носиите и гуглите на нашите момчета бяха най-красиви. Каквито и критерии да поставят....и автентичност, и хармония, и естетика.
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!