Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • СВЕТА МАРИНА

  Вот: 2.89/5 (342 Гласа)

  Българската православна църква почита днес празника на света великомъченица Марина.

  Тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през трети век, възпитана от баща си в идолопоклоничество. Но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Марина много желаела да получи свето кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши тайнството.

  Пръв неин гонител станал самият й баща. 16-годишната девойка срещнала управителя на източните провинции Олимврий и смело му изповядвала вярата си, заради което била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението, навели Олимврий на мисълта да я удави. Донесли грамадна каца с вода и хвърлили в нея вързаната девойка. Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за вечен живот.

  Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт и посечена с меч.

  Казват, че светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

  В много от църквите и манастирите, които носят нейното име, има лечебни води, които са особено силни в деня на светицата.

  Тъй като празникът й се чества в разгара на лятото, тя се смята за покровителка не само на здравето, но и за пазителка от змии. В народните вярвания света великомъченица Марина се смята за покровителка на водите и закрилница на нашето Южно Черноморие.

  Имен ден днес празнуват Марина и Марин.

  Честит празник!  добавил:dobrevдата: 2013-07-17 19:55:35
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!