Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • ИЛИНДЕН-20 юли

  Вот: 2.83/5 (350 Гласа)

  Илинден в България се нарича денят, в който се почита Свети пророк Илия, 20 юли. Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. Народната традиция повелява на Илинден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

  Важно е да се отбележи, че това поверие е чуждо на православието и е изцяло езическо. В ортодоксалната църква Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги предстоящи пред Светия Божи престол.

  На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

  Според народното поверие, на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж !!! защото морето взима жертва на този ден. Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

  Ако на Илинден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са кухи. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво.

  На Илинден имен ден празнуват Илия, Илиян, Илин, Искра , Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо.


  добавил:dobrevдата: 2013-07-20 14:21:50
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!