Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Андреев ден е днес

  Вот: 2.7/5 (250 Гласа)

  Днес православната църква чества Свети апостол Андрей Първозвани.

  Той пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа. Името на Свети Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, той станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Исус, казал: "Ето агнецът Божий!". Като чул тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя и прекарал с него целия ден. След това отишъл да намери брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест: "Намерихме Месия!" и го довел при Христа. Двамата братя продължавали своя предишен живот и се занимавали с риболов. Те били родом от Витсаида. По-късно Спасителят ги видял веднъж на Галилейското море и им казал: "Вървете след мене, и аз ще ви направя ловци на човеци". Оттогава те навсякъде следвали Христос и били свидетели на неговите чудеса, смърт и Възкресение.

  Според фолклорните вярвания Свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи. Българите наричат празника Едрей, Едринден или Мечкин ден.

  Според народните познания в областта на астрономията, на този ден започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи, че "На Едрей денят започва да наедрява колкото едно просено зърно".

  ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!


  добавил:dobrevдата: 2013-11-30 15:32:16
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!