Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Ромите посрещат Нова година

  Вот: 2.95/5 (343 Гласа)

  На този ден ромите празнуват Свети Василий, известен като Василица или Банго Васил.
  Празникът продължава цели три дни.
  Според една от легендите Свети Василий спасил циганския род от удавяне в Червено море, които били натоварени от египетски войници на кораб и изпратени в бушуващото море. Така фараона искал те да се удавят и по този начин да се свърши техния род.
  Светеца се смилил над тях и решил да им помогне като изпратил ято гъски.Ромите се покатерили на гърбовете им и така стигнали всички до отсрещния бряг.
  За ромската Нова година на трапезата трябва да има сготвена птица - гъска, пуйка или петел. Задължителни са туршиите и киселото зеле.
  Готвачката обаче трябва да мълчи, докато готви, за да не идва зло в къщата през годината. Месят се и три погачи - едната за Бог, другата за Банго Васил, и третата за къщата. Правят се още сарми, баница с късмети, риби и салати. Пие се вино и ракия.
  В новогодишната вечер на 13 срещу 14 януари се палят свещи, а трапезата, която е на пода, се прикадява по стара традиция със жив въглен и брашно, поставени на керемида.
  Пие се греяна ракия и младите искат прошка от възрастните. По време на празника не се пее. На сутринта се вярва,че във всеки дом влиза Банго Васил като ролята се изпълнява от главата на семейството или избран от него приятел, за да благослови дома и домашните за здраве, късмет и берекет.
  В нашето село живеят голям брой роми, които ще посрещнат своята Нова година. Ако, за друго ги упрекваме, не можем да ги обвиним, че не държат на традициите си. Да им е честита Новата година!


  добавил: анонимно дата: 2014-01-13 19:18:48
  Споделете тази статия: • dimitrina:(01-14-14) 4 0
  ЧНГ под анонимната статия на най-лицемерните хора населяващи РБ.Като отиват в странство ни представляват като българи,като ги уж дискриминирали стават турци,искат и реват за помощи като цигани и влизат и управляват като бати Сали-роми.Живи и здрави и да се роят,тази година чувал 50кг.,догодина 100кг. това е моята суровачка по тяхната гърбина!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  koko:(01-14-14) 3 0
  А, колко хора са излъгали със заеми, уж утре ще ги върнат....постоянно обикалят и все нещо просят и си мислят, че всички трябва да ги съжаляват и да им дават.
  countEsterhazy:(01-15-14) 1 0
  Има ли сега статистика, колко от бояновските цигани (роми) са мюсюлмани и колко християни? По данни от документите, които се намираха в кметството в началото на 70 години на 20 век, са били няколко семейства мюсюлмани. А сега какво е религиозното разпределение между тях?
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!