Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • в-к "Христо Пейчев вае любовта си към борбата в дърворезба" автор: ИВО ПАЛИЙСКИ

  Вот: 2.65/5 (463 Гласа)  Златни български хватки на изложение в Лозана
  Майсторът на длетото сега твори фигурите на Златева и Щерев

  Паната, посветени на единствените двукратни олимпийски шампиони по борба Боян Радев и Петър Киров.
  Изложбата от дърворезба на Христо Пейчев под мотото "Златните хватки" на олимпийските ни шампиони официално ще бъде представена на 23 и 24 май в квартирата на Международната федерация по борба (ФИЛА) в Лозана (Швейц). С достойно място в поредицата са Никола Станчев (Мелбърн`56) с неговия специалитет "черек", Димитър Добрев (Рим`60) с "центур", Боян Радев (Токио`64 и Мексико`68) - "заден суплес", Продан Гарджев (Токио`64) - "сарма", Еньо Вълчев (Токио`64) - "кука", Петър Киров (Мексико`68 и Мюнхен`72) - "заден суплес", Георги Мърков (Мюнхен`72) - "хвърляне през гърди", Хасан Исаев (Монреал`76) - "влизане в краката", Исмаил Абилов (Москва`80) - "вътрешна сарма", Валентин Райчев (Москва`80) - "сарма", Георги Райков (Москва`80) - "хвърляне през гърди", Атанас Комшев (Сеул`88) - "поясно хвърляне", Валентин Йорданов (Атланта`96) - "влизане в краката" и Армен Назарян (Сидни 2000) - "центур".

  Освен "хватките" в Лозана ще бъдат изложени и шаржове от дърворезба на президента на (ФИЛА) Рафаел Мартинети, Цено Ценов - шеф на Европейската федерация по борба, и на президента на нашата федерация Валентин Йорданов.

  Идеята за "Златните хватки" идва от бащата на успехите на българската борба Райко Петров, който одобрява и логото на Пейчев за българската федерация.

  Христо Пейчев не обича да пуска външни хора в своята работилница, но за мен направи изключение, защото в средата на 70-те заедно бяхме в "Славия" - той като треньор на мъжкия тим по борба, а пишещият тези редове - като състезател по водна топка на "белите" в най-добрите им години.


  Житейската история на майстора на спорта и на длетото Христо Пейчев започва от село Бояново (Ямболско), където е роден на 10 април 1945-а. ""Чичо ми имаше в нашия двор работилница за файтони и кабриолети и нямаше как да не се запаля по тези техники. А в поляните край селото ни редовно се организираха и народни борби, но сухи, а не мазни. Наградите за победителите - бик, овен и агне, за онова време бяха като да спечелиш сега шестица от тотото. Освен това редовно на гости в Бояново идваше Никола Станчев - невероятен стимул да се прехвърля в лагера на борците", спомня си Христо Пейчев.

  Логичното му развитие като състезател в най-успешния български спорт започва при треньора Петър Ряпов в Елхово през 1959-а. Първият успех на Пейчев е през 1964-а, когато става окръжен шампион по борба в класическия стил. После е приет в Националната спортна академия в София през 1967-а. С тима на "Академик" (Сф), тогава с треньор Димитър Добрев, младежът от Бояново триумфира като шампион на България за мъже през 1968-а. Следва капитанската лента като състезател, а после и треньор на "Славия" през 70-те години.

  Сега Христо Пейчев е редови пенсионер с двама добри синове и съпруга, с които "въртят" малко шивашко ателие в София. Най-новото му произведение от орехово дърво (най-доброто за дърворезба) е в динамично развитие и ще изобразява фигурите на Станка Златева (трикратна световна, четирикратна европейска шампионка и сребърна олимпийска медалистка) върху раменете на личния си треньор Симеон Щерев.


  добавил:Peichevдата: 2011-01-17 20:17:26
  Споделете тази статия: • galq:() 0 0
  браво!
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!