Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • ЧЕСТИТА БАБА МАРТА

  Вот: 2.8/5 (279 Гласа)

  Празникът Баба Марта се отбелязва всяка година на 1 март.

  Това е обичай с хилядолетна традиция, който поставя началото на пролетта. На 1-ви март се подаряват мартеници за здраве и късмет.

  Първи март отбелязва пристигането на Баба Марта, а според народните представи с нея идва и пролетта.

  На този ден се подаряват мартеници, които са изплетени от бели и червени конци.

  Мартеницата е вид амулет, който гони злото и привлича доброто.

  Традиционната мартеница се изработва от червен и бял вълнен или памучен конец, усукани задължително поотделно наляво, след което двата се събират и се усукват заедно - надясно.

  Белият цвят на мартеницата първоначално символизирал мъжкото начало, силата. По-късно под въздействието на християнската митология бялото приела символиката на непорочността. Това е и цветът на Христос.

  Червеният цвят обозначава женското начало, здравето. Червеното е знак на кръвта, на зачеването и раждането.

  Изработването и носенето на мартеници се смята за уникално българска традиция. Но в леко променен вид обичаят присъства в Румъния, където мартеницата се нарича mărţişor. Там мартеници носят само жени, докато в България ги носят всички.

  С мартеници се закичват и българите в Западните покрайнини. Българите в чужбина също носят мартеници.

  Традицията повелява още, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена.

  Мартениците се носят отляво до сърцето, като гривна или гердан. В някои краища на България с мартеници се окичват и домашните животни, както и плодните дръвчета.

  Мартениците се свалят, когато се види първият щъркел, първата лястовичка или цъфнало дърво. В някои райони я хвърлят в реката, за да им върви по вода и всичко лошо да изтече. В други краища на България пък я поставят под камък и след време по нея се гадае каква ще бъде годината. Ако след един месец под камъка има мравки, годината ще е плодородна.

  Най-известната легенда за празника гласи, че когато хан Аспарух победил византийците, написал писмо за победата си и го вързал за крака на един гълъб с бял конец. Докато летяла обаче, птицата била ранена от византийските войници. Въпреки раната си, тя пристигнала успешно в българския лагер. Но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта й. Оттам и възникнала мартеницата, с която се кичим и до днес.

  Дано успее да прогони Баба Марта зимата и лошотията от страната и от сърцата ни!

  Честит празник!


  добавил: анонимно дата: 2014-03-01 17:13:46
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!