Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Дата на основаване на селото.

  Вот: 2.71/5 (445 Гласа)

  Дадената дата за основаване на селото е дата на обединяване на двете съществуващи преди това села Демирджили и Мурсатли.
  Докато за Мурсатли все още няма публикувани данни, то за село Демирджили има споменаване в документи от 15 век от османската канцелария, като село, населено с юруци. То е било част от вакъфите на султан Мурад II.
  Ако някой се интересува за повече инфо, с удоволстие ще му предам цялата литература по въпроса. За щастие в последните 20 години от ББА от Турция се набавиха много документи, в които вероятно има и други данни за някое от двете села, предшествали Бояново. Документите се намират в Ориенталския отдел на НБКМ, филмирани са и са достъпни за читатели.


  добавил:countEsterhazyдата: 2011-01-20 12:30:36
  Споделете тази статия: • k0kicha:() 0 0
  Публикувай повече
  countEsterhazy:() 0 0
  Само да намеря малко време да стигна до ориенталския отдел, че там има за целия регион Къзълагач Йениджеси включително и за Демирджили, и което е много странно няма почти нищо за Мурсатли. В карти от 19 век. вместо името Мурсатли се среща името Демирджили, такова се среща и при някои от пътешествениците. Има интересни наблюдения за живота на селото от края на 15 век и при Константин Иречек в неговите Пътеписи... ама повече като стигна до НБКМ някой хубав ден :-)))
  vancheto:() 0 0
  Браво братовчеде, много добра статия, знам,че си историк-османист, не си забравил и нашето селце,много се вълнувам в момента.Разбира се ,че ни интересува-българи сме все пак,отстояли правото си да съществуваме като народ, въпреки битките,които е трябвало да водят нашите прадеди защитавайки държавата ни от чужди набези ,за да я има България и днес на географската карта. А колкото до изнесените факти за съществуването на село Бояново, не се и съмнявам,че си прав ,пък ако ще и да е само заради това,че ти го казваш.
  countEsterhazy:() 0 0
  Благодаря много за добрите думи!!! За съжаление, от писане на истории на чужди места не ми остана време да се занимавам с нашия край и по-специално с нашето село, но ако е рекъл Бог и това ще стане.
  vancheto:() 0 0
  Вярвам,че ще стане !А сега малко на шега,но ние си знаем- спомняш ли си тухличките, които си взехме от могилите, още си ги пазим.
  katia:() 0 0
  Веско,надявах се да се включиш в сайта,като си мислех,че ти ще ни разкажеш най-много и най-достоверни факти от историята на селото.И сега,когато започна-не се отказвай,ще чакам с нетърпение да прочета още много неща за Бояново.
  galq:() 0 0
  публикуваите пове4е такива статий,
  countEsterhazy:() 0 0
  С удоволствие, но в момента нямам време да отида там където са документите, а всяко историческо твърдение, което не е подкрепено с документи е обикновена спекулация. При първа възможност ще напиша повече за историята на селото през 15-16 век. За по-ранната история на Елхово и региона има издадена книжка - Исторически очерк на елхово, там има и доста неща за района на нашето село. Книжката можеше да се купи от елховския исторически музей на съвсем минимална цена
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!