Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Бабин ден в Бояново

  Вот: 2.57/5 (366 Гласа)

  В миналото народният празник Бабинден се е празнувал на 8-ми януари. Съвременният аналог е Ден на родилната помощ и по нов стил се пада на 21-ви януари. Когато обаче се смесят стари и нови стилове, най-често се появява още един празник и още един повод за празнуване.
  Както по-възрастните знаят, на Бабинден се почитат бабите-акушерки, които са помагали на жените да родят. В селото обикновено е имало една или две баби, които са се занимавали с тази нелека, но благородна дейност.
  Според обичая всяка жена, която се е ползвала от услугите на бабата, при раждането на рожбата си е отивала в дома й, поливала й е ритуално вода, за да си измие ръцете, дарявала я е със сапун и нова кърпа. От днешна гледна точка може да ни звучи като подигравка (да подаряваш сапун и кърпа), но да не забравяме, че това са били продукти от първа необходимост, които не винаги човек е можел да си осигури сам към тези дарове са добавяли и риза, чорапи, пари.
  Бабата е приемала даровете, изтръсквала е ръцете си и е пожелавала челядта да се множи както се разпръскват капките от ръцете й. Закичвала е жените с китки за здраве и ги е канела на обяд в дома си. Всяка благодарна майка е носела варена кокошка, баница, вино и ракия. Този празник се е почитал като чисто женски и на него не са се допускали мъже, но пък се допускали сексуални закачки и разпуснато поведение по улиците.В Библията бабите-акушерки са били благословени от Бога, за това, че не са спазвали заповедта на фараона да убиват всички новородени еврейчета от мъжки пол, а са правели всичко възможно да ги укрият и отгледат. И днес професията на гинеколозите и акушерите е на особена почит. Честит празник на всички акушери и гинеколози, с благодарност към труда им и вярата им в новия живот.


  добавил:didi_dobrevaдата: 2011-01-21 20:21:15
  Споделете тази статия: • galq:() 0 0
  страхотна статия,как празнувахте на село?
  didi_dobreva:() 0 0
  Да живот и здраве ще повторим купона на 8-ми март
  galq:() 0 0
  каде се събрахте?
  didi_dobreva:() 0 0
  в бирхалето...беше много весело
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!