Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Днес е Петровден

  Вот: 2.82/5 (294 Гласа)

  На днешния ден православната църква почита паметта на двама от учениците на Христос - апостолите Петър и Павел. Поверието е, че празненствата на Петровден са за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град.
  Традицията е да се заколи жертвено животно в чест на светците - обикновено петел.
  Днес имен ден празнуват Петър, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.
  Петър бил син на беден рибар от град Витсаида. Тогава името му било Симон. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и скоро след това той довел и Симон. Божият син го нарекъл Кифа на еврейски език или Петър на гръцки, което значи "камък". Той бил един от любимите ученици на Исус.
  Една от най-популярните истории за Петър е как се е отрекъл от Исус три пъти преди Исус да бъде заловен. "Казвам ти, Петре, не ще пропее днес петел, преди ти три пъти да се отречеш, че ме познаваш", му казал Божият син. Така и станало. Петър горко се разкаял и повече не изменил на вярата си. След възкресението Христос се явил първо пред Петър, за да възстанови неговото апостолство. Сега се вярва, че Петър е пазител на портите пред Рая.
  Павел бил роден в Тарс, Киликия. Първоначално изповядвал юдейската религия и бил сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господ. Завели го обратно в града, където след три дни бил изцерен по чудо. Така от яростен противник станал най-ревностният проповедник на ученията на Божия син. Заедно с Петър са съподвижници до края на живота си, когато са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.
  На места в България празниците са поделени в два поредни дни - на 29 юни Петровден и на 30 юни - Пальовден. Първата дата е избрана, защото на 29 юни апостолите били заловени и скоро след това разпнати.
  На днешния ден традицията е рано сутринта жените да занесат в черквата обредни хлябове и ранни ябълки (петровки), които свещеникът освещава. Вярва се, че те носят здраве. Освен това празникът съвпада с времето на жътвата, затова също е прието да се работи през първата половина на деня.
  Жертвопринушението на петел е една от езическите традиции, които са останали преплетени с християнството. Още от древните митологии птицата е знак на висшето и небесното, а петелът конкретно символизира слънцето, времето и възкресението. Вярва се, че жертвопринушението е като запалването на огъня и е свързано с омилостивяването на силите, които изгарят природата. В Новия завет петелът става знак на разкаянието на Петър.


  добавил:dobrevдата: 2014-06-29 17:26:00
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!