Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Патриарх Неофит е служил в зенитния полк в с. Бояново

  Вот: 0/5 (0 Гласа)

  Интересен факт е че,главата на Българската православна църква от 24 февруари 2013 г.Патриарх Неофит е отбил редовната си военна служба във военно поделение в с. Бояново.
  Попълнението на набора през 1965 г е бил от района на София и всред новобранците е бил редник Симеон Николов Димитров- завършил като отличник на випуска на Духовната семинария в Черепиш, и много добър солист в храм-паметника „Александър Невски“ и не е член на комсомола. В Бояново живеят негови набори, които си спомнят с уважение и респект за този, скромен, уважителен и пословично изпълнителен войник. Пишел изключително красиво и по-цели нощи не спял, за да изрисува етикетите на всички войници в батареята - около 60 човека, за нощните шкафчета, противогазите, личното оръжие. За кратко време си спечелил уважение и респект, затова на старите войници и през ум не им минавало за издевателства над него. Редник Димитров изпълнявал длъжността далекомерист, притежавал много добро стереоскопично зрение. Стрелбите на батареята завършили с оценки „добър“ и „отличен“ и Димитров бил повишен в звание „ефрейтор“. През втората година на службата си, бъдещия патриарх изпълнявал и длъжността библиотекар.
  Командир на зенитния полк тогава е бил полковник Стоян Минчев
  Бояново се гордее, че част от биографията на Патриарха на Българската Православна църква е свързана с името на нашето село.


  добавил:katiaдата: 2015-04-09 22:24:23
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!